DEVA Partili Avşar: Çocukların iş gücüne katılma oranı 2024’te yüzde 24,9’a yükseldi
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocukların yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

DEVA Partili Avşar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle konuya ilişkin iki yazılı soru önergesi verdi.
Önergelerde, TÜİK’in verilerine göre çocuk nüfusunun, doğurganlık hızının ve kendini yenileme oranının kritik seviyede olduğuna dikkat çeken Avşar, 2024’te kayıtlı çocuk işçi sayısının 1 milyon 474 bine ulaştığını, çocukların sağlıklı beslenme ve nitelikli eğitim alma konusunda yetersizlikler yaşadığını ve bu durumun çocukların derin yoksulluk ağında kalarak okulu terk etmesine ve suça karışmasına sebep olduğunu ifade etti.
TÜİK’in nüfus verilerine değinen Avşar şöyle konuştu: “2024 yılı sonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 85 milyon 664 bin 944 kişi iken bunun yüzde 25,5 oranla, 21 milyon 817 bin 61'ini çocuklar oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler tanımına göre 0-17 yaş grubunu içeren çocuk nüfus, 1970 yılında toplam nüfusun yüzde 48,5'ini oluştururken bu oran 1990 yılında yüzde 41,8 ve 2024 yılında yüzde 25,5 olmuştur.”
Her dört çocuktan birinin eğitim dışı kalarak çalıştığını söyleyen Avşar, Hane Halkı İşgücü Araştırması 2024 yılı sonuçlarına göre 15-17 yaş grubundaki çocukların iş gücüne katılma oranı 2020’de yüzde 16,2 iken 2024’te yüzde 24,9’a yükseldiğini belirtti.
Avşar’ın Meclis’e verdiği önergelerdeki sorulardan bazıları şu şekilde:
“Doğurganlık hızında görülen düşüşün kök sebeplerine ilişkin bir araştırma yapmayı ve bu hususta bir eylem planı hazırlamayı düşünüyor musunuz?
Aile yılı çalışmalar kapsamında ayrılan fon miktarı ne kadardır? Kaç kişinin desteklenmesi planlanmakta ve bu desteklere başvuru yapan kişi sayı kaçtır?
Kamuoyunda ‘çocuk suçlular’ olarak tarif edilen çocukları yeniden topluma kazandırma, psikolojik destek sağlama, sebepleri bertaraf etme ve menfi sonuçlarını iyileştirmeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?
TÜİK rakamlarına göre her dört çocuktan birine tekabül eden işçi çocukların fırsat eşitliği ve eğitim hakkının sağlanması bağlamında ne tür tedbir alınmaktadır? Bu konunun kök sebeplerine yönelik bir araştırmanız bulunmakta mıdır?”
Hibya Haber Ajansı